Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ribeiro Frio - pstruží líheň na Madeiře

Nad zelenými kopci se převaluje mlha, kterou vítr trhá na cáry a odkrývá nejen modrou oblohu, ale i nádherné vyhlídky na okolí – údolí Fajã da Nogueira a Ribeira da Metade, skála Penha d´Águia… Tak přesně toto láká turisty na vyhlídku Balcoes („balkóny“) ve vnitrozemí Madeiry.

Je odtud jeden z nejlepších a nejkrásnějších pohledů na ostrov. Kopce jsou porostlé vlhkým pralesem zvaným Laurissilva, který dříve pokrýval celou Madeiru a je vzácným pozůstatkem třetihorní flóry. Dnes se vyskytuje zhruba na 20% povrchu ostrova a je pod ochranou UNESCO. Skládá se mimo jiné ze zvláštního druhu vavřínů, místního druhu stromové mimózy, kapradin a pro zdejší kuchaře je také zdrojem některých druhů koření. Mezi vysokými stromy jsou kameny a skaliska porostlé mechem, občas se objevují vzácné a mnohdy endemické květiny, zahlédnout lze různé ptáky.

Ribeiro Frio

Většina návštěvníků se na tato místa dostane ve spojení s návštěvou horské vesničky Ribeiro Frio, odkud vede na vyhlídku pohodlná a široká stezka bez výrazného stoupání podél “levady“. Levady jsou několik set let staré zavlažovací kanály, pro Madeiru typické. Dohromady měří pozoruhodných 2 150 km, vedou téměř všude, a to převážně po vrstevnici. Levady daly základ trochu neobvyklé turistice po ostrově. Podél kanálů totiž vedou chodníky pro údržbu, které jsou pro pěší turisty ideální.

Ale to jsme trochu odbočili. Proč tedy vlastně všichni míří do Ribeiro Frio? Místo je známé tím, že se tu nachází proslulá pstruží farma. To ostatně napovídá už samotný název - Ribeiro Frio znamená „chladná řeka“. Ve velkých nádržích a líhních můžete pozorovat různě velké pstruhy, od těch nejmenších až po půlmetrové exempláře. U takového zařízení samozřejmě nemůže chybět restaurace, nabízející chovance farmy v různých kulinářských provedeních a další madeirské speciality, včetně vína. Ceny sice pro našince nejsou z nejnižších, ale kdo by si takovou dobrotu nechal ujít?

Hlavním účelem farmy ale není sytit žaludky hladových turistů. Ryby z nádrží naplněných chladnou vodou z horské říčky slouží hlavně k obnovení populace pstruha v jiných říčkách a bystřinách Madeiry. Pstruzi se objevují už i v kanálech-levadách. Jde tedy vlastně o jakousi chovnou stanici místních ochránců přírody. V Ribeiro Frio se ostatně nachází také stanice strážců národního parku.

Ribeiro Frio

Protože Ribeiro Frio a vyhlídka Balcoes patří mezi vskutku krásná a oblíbená místa, doporučuje se při jejich návštěvě trochu si přivstat a být tu dříve, než hlavní nápor turistů. Jinak bude dojem a klid narušen přílišným množstvím lidí, hromadně vybíhajících z autobusů cestovních agentur.

- mih -

Článek byl zobrazen 19 302 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA