Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Madeira má nádhernou a jedinečnou přírodu

Ostrov Madeira leží v Atlantiku, asi 600 km od marockého pobřeží. Je součástí Portugalska, přestože je z něj blíže do Afriky. Ostrov je sopečného původu a stejně jako Kanárské ostrovy, Azory a Kapverdy patří do makaronéské ostrovní oblasti. Rozloha ostrova není nijak obrovská, od západu na východ měří 57 km, od severu na jih pouhých 22 km.

Madeira je zajímavá především svým různorodým horským terénem a tím, že se zde uchoval život  z doby třetihor před 20 – 2 miliony let.

Madeira má nádhernou a jedinečnou přírodu. Na pobřeží jsou návštěvníkům k dispozici turistická střediska, přímořská městečka i dramatické útesy. Zbytek ostrova pokrývají vysoké hory a hluboká údolí, kterými protékají divoké říčky tvořící vodopády a kaskády, vlévající se následně do Atlantského oceánu. Na strmých kopcích se na některých místech nachází upravená terasovitá políčka, kde se pěstují banány nebo vinná réva. Zbytek svahů porůstá les se stoletými stromy. Skutečnou raritou je však vavřínový prales, který tvoří skoro 30% porostu ostrova. Kdysi tento prales pokrýval velkou část středomořského pobřeží Evropy a části severní Afriky, do dnešních dní se však dochoval pouze na několika ostrovech. V dobách ledových se Země velmi ochladila a tyto lesy z větší části zanikly. Madeirské vavřínové lesy zvané laurisilva se díky specifickému atlantskému podnebí zachovaly pouze na makaronéských ostrovech. Na Madeiře jsou tímto pralesem pokryty severní svahy sopečných hor a severní část ostrova s hlubokými údolími. Asi 90% veškerého lesního porostu na ostrově je považováno za původní. Není na nich totiž patrná žádná činnost člověka. Zdejší vavřínový les se nachází ve výšce 300 – 1300 metrů nad mořem. Stálým pasátem je k němu přiváděn mořský vzduch, který se v průběhu dne změní v dešťový mrak. Les tak připomíná tropické mlžné lesy.

Madeira

Ostrov Madeira byl objeven v roce 1419 portugalským mořeplavcem João Goncalvesem Zarco  Madeirou. Tehdy bylo množství lesů vykáceno pro stavbu lodí a množství vypáleno, aby mohly být založeny plantáže s cukrovou třtinou. Zachováno zůstalo kolem 200 km2 tohoto vzácného lesa, který byl dokonce zapsán na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Dnes ho ochraňuje 150 přírodních rezervací a celkově zabírá asi 16% plochy ostrova. Vavřínový les má důležitou roli ve vodním režimu ostrova. Také chrání vrstvu humusu, čímž filtruje  a ukládá půdní vodu, která by jinak byla odplavena do moře. Již v dávných dobách zde místní obyvatelé vybudovali důmyslný systém kanálů, který má za úkol odvádět vláhu ze severu ostrova na políčka na jihu. Těmto kanálům se říká „levadas“. Dnes k nim vedou kontrolní stezky, které slouží návštěvníkům jako turistické stezky, po kterých se mohou vydat na průzkum ostrova skrz fascinující krajinu a proniknout hluboko do lesa. Vavříny a mahagony, které zde rostou jsou staré až 500 let a jejich kmeny porůstají endemické mechy a lišejníky. Jedinečné jsou také prastaré kapradiny rostoucí při zemi. Vyvinuly se před více než 20 miliony let a na mnoha místech již vymřely. Suché jižní svahy jsou porostlé ebenovníky, kajeputy střídavolistými a olivovníky evropskými.

Madeira

Ve vavřínovém lese roste více než 150 druhů rostlin, z nichž 66 je endemických a nevyskytují se nikde jinde než na ostrově Madeira. Jsou to zejména madeirské borůvky, vřesovce stromové dosahující až 6 metrové výšky, orchideje a smrkovník plazivý. Také místní fauna je na ostrově jedinečná. Žije zde přibližně 500 druhů živočichů, většinu z nich však tvoří měkkýši, pavouci a hmyz. Bohatá je také ptačí říše vavřínového lesa. Vidět zde můžeme krahujce, pěnkavy, rorýsy a buřňáky kapverdské. Tito ptáci na Madeiru přitahují množství ornitologů a milovníků ptactva, což bývá občas docela na škodu. Horská mlžný les se stal domovem a hnízdištěm pro 20 až 30 párů kriticky ohrožených buřňáků „Pterodroma mollis“. Jejich samičky kladou po páření pouze jediné vajíčko a tak musí být ptáci chráněni před nechtěnými pozorovateli a zvědavci. Vavřínový les je přístupný pouze pěším turistům, ale na některých místech platí úplný zákaz vstupu. Průměrná teplota v lednu je 16°C a v červenci 21°C. Na ostrov se pořádají organizované zájezdy s cestovními kancelářemi.

Článek byl zobrazen 14 338 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA